Banvaktaren Johannes Svensson

av Eva Edberg

Johannes föddes 11 augusti 1842 på gården Kärret i Hemsjö socken Älvsborgs län. Han blir föräldralös vid 12 års ålder. Då får han bo hos en kusin i Edsås som fosterbarn tills han växer upp. Hans två äldre systrar har gift sig med banvaktare och hans äldre bror har blivit stins, så Johannes söker sig också till järnvägen som banvaktare.

Johannes jobbar vid Partille Järnvägsstation när han träffar pigan Stina Maria Larsdotter i Örgryte, och de gifter sig 1866 och får en dotter. Han får ett nytt jobb som banvaktare i Sävenäs i Örgryte 1867 och där föds ännu en dotter.

1869 är det dags igen att röra på sig och nu till Fredriksberg i Kristinehamn, som hans fru härstammar från, där ytterligare två döttrar föds. Det står då inte på innan flyttlasset går vidare till Brunskog, där Johannes fortsätter som banvaktare i Strand. De får två döttrar till, så nu har de sex döttrar.

1876 blev det stora sorgeåret. Stina Maria är gravid igen när scharlakansfebern drabbar familjen. Fyra döttrar dör inom några veckor under hösten. En son föds i början av 1877, men lever endast några månader efter födelsen. De får sedan ytterligare en dotter i slutet av 1870-talet.

Vad hände då 1881 i Brunskog med och runt familjen? Johannes son Hjalmar föds 29 april, men dör redan 19 maj 1881 av okänd sjukdom. Så detta år drabbar sorgen familjen ännu en gång.

Banvaktsstuga i Kroktjärn Källa: commons.wikimedia.org
Banvaktsstuga i Kroktjärn
Källa: commons.wikimedia.org

Johannes är ju banvaktare, vad innebär det? Jo, han ska hålla uppsikt över sin sträcka av järnvägslinjen, som omfattande några kilometer. I jobbet ingår att besiktiga sträckan minst en gång varje dag vilket utförs med hjälp av en dressin eller gåendes. Han ska också se till att både banvallen och marken omkring underhålls enligt reglementet. Om det finns bommar utmed sträckan ingår också att sköta dessa, vilket kan ge en extraförtjänst. Den stora vägen mellan Arvika och Karlstad korsar troligen järnvägen på Johannes sträcka. Dessutom går järnvägsbron över sjön Värmeln där, så Johannes har nog fullt upp med både det ena och det andra.

Lönen är låg, men han har en säker inkomst. Järnvägen håller med en liten banvaktsstuga. Liten trädgård för odling av frukt och grönsaker ingår också. Det är alltså i denna miljö Johannes och hans familj bor och verkar.

Gustav Frödings ett år äldre syster Matilda har bosatt sig på Slorudsborg i Brunskog. Gustav har börjat studera i Uppsala 1880 och sommaren 1881var den första han vistas hos sin syster i Brunskog. Kanske träffar Johannes på honom när han kommer respektive åker iväg med tåget från stationen i närheten av Strand.

Johannes och hans familj har det nog ganska bra 1881 när de väl kommit över sista sonens död. Nu är det bara fem i hushållet och flickorna kan hjälpa till.

Vad hände sedan? De tre kvarvarande flickorna växte upp och flyttade hemifrån. Den äldsta dottern flyttade tillbaka till Johannes födelsetrakter och gifte sig med en stins. De två yngsta flickorna utbildade sig till lärarinnor, arbetade i grannförsamlingarna och förblev ogifta hela livet.

Johannes och Stina Maria fick inga fler barn. De kom att stanna på Strand i 20 år till, innan han fick flytta till andra banvaktarställen. När Johannes pensionerades skaffade han ett hus i Strand och flyttade tillbaka till Brunskog. Hans fru dog 1918 och själv levde han ända till 1923. Johannes är min farfars morbror.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s