I vår undervisning använder vi olika kompendier som stöd. Kompendierna har vi tagit fram för att samla information och tips samt skapat många exempel för att underlätta inlärningen.
Information om kurserna hittar du här
Släktforskning I — Hitta dina förfäder!
I vårt första kompendium hjälper vi dig att komma igång med en fantastisk hobby – släktforskning. Oberoende om du utgår från ett foto, ett brev, en släkthistoria eller börjar med det du vet om dina förfäder, är det du själv som är huvudpersonen och startpunkten. Du kommer att möta många nya personer och besöka platser du aldrig hört talas om.
En av de viktigaste källorna vid släktforskning är våra kyrkböcker. Vi fokuserar därför på vad och hur du hittar i dessa, och hur du kan dokumentera det du finner i form av släktträd. Vi tipsar om hur du följer en person från vaggan till graven, var de bor, vad de arbetar med och hur de bildar familj. Namnbruk och stavning förklaras så att du lättare ska kunna ta del av informationen i de olika arkiven. Du får också många referenser till andra källor både i bokform, CD och på Internet.
Släktforskning II — Sök din släkts historia!
I kompendium II vill vi hjälpa dig att komma vidare i din forskning. Många som startat med släktforskning får snart fram ett antal namn på släktingar och anförvanter.Vi visar hur du kan få fram uppgifter som ger en fördjupad bild av hur dina släktingar levde och hur samhället såg ut.
Vi hjälper dig att använda många nya källor för att fördjupa din kunskap och få fram uppgifter som kan vara svåra att hitta enbart genom gängse källor. Hittar du inte en anfaders far eller mor? Vi ägnar ett helt kapitel åt att hjälpa dig komma vidare. Har du soldater i släkten? Då har du stor hjälp av avsnittet om soldatforskning. Vi täcker också ämnen som emigration, mantalsskrivning, rättsliga arkiv, gårdar, kartor, inrikes pass, yrkesgrupper och mycket mer.
Släktforskning i Finland I – Hitta dina förfäder!
För dig som har anor i Finland har vi tagit fram ett speciellt kompendium. När du forskar i Finland är det viktigt att hela tiden ha med sig landets historia i tankarna. Finland blev stegvis en del av det svenska riket från slutet av 1100-talet. År 1809 införlivades Finland som ett autonomt storfurstendöme i Ryssland, men svenska lagar och svensk förvaltningsstruktur levde kvar. Den 6 december 1917 förklarar sig Finland självständigt och lösgör sig från det ryska väldet.
Genealogiska Samfundet i Finland, http://www.genealogia.fi är släktforskarnas riksomfattande organisation, vars syfte är att på alla sätt främja den släkt- och personhistoriska forskningen i Finland. Med detta kompendium vill vi visa på de källor och arkiv där du kan hitta dina förfäder.
Släktforskning med Gårdar och Kartor
Din släkt i bondesamhället bodde i regel i många generationer på samma ställe. Hur bodde de, hur såg det ut och när försvann gården eller torpet ur släkten? Om du bor i ett äldre hus eller har ett sommartorp kanske du vill veta när det byggdes, av vem och vilka som har bott där.
Du får hjälp med att leta i många källor utöver kyrkböckerna från 1500-talet och framåt såsom bouppteckningar, mantalslängder, lagfarter, skifteskartor och jordeböcker. De visar bland annat var huset ligger, ägarförhållanden, redskap, djur och grödor och också vilka som har bott där förstås.
Emigrantforskning – Hitta dina emigranter i USA
Eftersom 1,3 miljoner svenskar emigrerade till Amerika är det stor chans att några av dina anor också har utvandrat. Ibland kan det vara svårt att hitta dem för de har bytt namn, fått fel födelseår och det står bara att de kommer från Sverige. I detta kompendium hjälper vi dig att ta dig förbi de värsta hindren så att du lyckas hitta dem och kan få kontakt med deras ättlingar.
Ska man leta efter sin släkt i Amerika ska man använda Ancestry. Bäst är att först kontrollera att de verkligen kom iväg, men sedan finns passagerarlistor, folkräkningar, tidningar, gravar och en massa annat material att leta i.
Hej!
En länk till er hemsida finns nu på Nättidningen Svensk Historia, http://www.svenskhistoria.se
Tipsa gärna era medlemmar om nättidningen.
Med vänlig hälsning
Peter Kristensson
Redaktör
Hej Peter,
vi tackar för det. Självklart kommer vi att tipsa våra medlemmar om er tidning.
Vi skickar veckobrev till våra deltagare på kurserna och läser er sida, där det finns mycket bra information.
Många varma hälsningar
Marianne Jonasson
kan man bli medlem i släktakademien? hittar ingen info?
Mycket fin presentation med filmer den 24/10 2020!
Helén
Vad bra att du tyckte om den. Som du såg är våra medlemmar mycket aktiva.
Vi har bestämt att hålla oss till ett maximalt antal deltagare så att vi kan ha personliga kontakter med varandra. Just nu är alla platser upptagna. Principen är också att man blir invald efter att vi har intervjuat den som är intresserade. Hela idén är att alla medlemmar bidrar med berättelser, tips inom släktforskningsområdet och som du såg också ställer upp att berättar. Du får gärna berätta lite om dig själv och vad du skulle kunna bidra till föreningen, så ska vi ha dig i åtanke när det är dags att ta in någon ny. Såg att du följer oss nu. Det är jättebra.
/ Eva