Fastigheter och kartor
Här följer lite olika tips gällande forskning runt gårdar, fastigheter och kartor.
Folkbokföring förr och nu
Ibland är det inte så lätt att hitta rätt församling. Det finns också andra kyrkböcker än födda, vigda, döda och husförhörslängder att finna intressant information i. Här ges några exempel-
- → NAD – Nationell Arkivdatabas
- → Sveriges församlingar genom tiderna
- → Lasarettens födelse- och dopbok
- → Sockenstämmoprotokoll, en intressant källa
- → Gift sex gånger – några tips om hur du hittar skilsmässor
Riksdagens bibliotek – litteratur och tjänster
I Riksdagsbiblioteket finns riksdagsdokument och lagar, litteratur och söktjänster i samhällsvetenskap och juridik, EU-dokument, FN-dokument och mycket mer. Den största delen av samlingarna är magasinerad och måste beställas fram. Många av söktjänsterna är av licensskäl endast tillgängliga från riksdagens datorer.
http://www.riksdagen.se/sv/riksdagsbiblioteket/litteratur-och-tjanster/
Släktforskarföreningar
Det finns många släktforskarföreningar som tillhandahåller sammanställningar av olika orters data både vad gäller människor och gårdar till exempel:
Släktforska i Stockholm
När man bor i Stockholm har man en fördel av att många riksomfattande arkiv finns där såsom Riksarkivet, Krigsarkivet, Kungliga biblioteket osv.. Har man dessutom släkt i Stockholm finns förutom Stockholms stadsarkiv och Stockholms stadsmuseum ett antal andra arkiv tillgängliga. Nedan följer exempel på andra typer av arkiv samt arkivhandlingar som kan vara till stor hjälp.
- → Stockholms adresskalendrar
- → Bygglovsritningar i Stockholm
- → Mantalsregister i Stockholm
- → Nordiska museets bibliotek
Stockholms stadsarkiv berättelser
Stadsarkivet i Stockholm har många berättelser videofilmade som du finner på https://stadsarkivet.stockholm.se/berattelser-ur-arkiven/