NAD – Nationell Arkivdatabas

Här visas hur man lätt hittar vad som finns på arkiven utöver det du hittar i Riksarkivets Digitala forskarsal eller Arkiv Digital. 

Det går alltid att gå in direkt i NAD via Riksarkivet genom att välja NAD i stället för Digitala forskarsalen under Sök i arkiven.

Välj NAD

 

Om du befinner dig i Arkiv Digital och har valt en församling till exempel så kan du antingen välja Volymer eller Arkivinformation.

Välj Arkivinfo

 

När du har valt Arkivinfo så får du en länk till NAD som visar allt material som finns i kyrkoarkivet för den valda församlingen både digitaliserat och icke digitaliserat.

Visar alla böckerna

Vi ser här att två befintliga Död- och begravningsböcker inte är digitaliserade vilket beror på att de är sekretessbelagda fortfarande. Då ser vi också när nästa bok kommer att släppas dvs 2031.

Intressanta kyrkböcker ej digitaliserade

 

Som framgår finns många böcker i kyrkoarkivet i det här fallet på Landsarkivet i Lund som inte är digitaliserade. Det kräver ett besök på landsarkivet.

Detta gäller inte bara kyrkoarkiven. I Arkiv Digital kan du använda den här metoden för alla typer av arkiv till exempel också för Generalmönsterrullor, bouppteckningar osv.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s