Vigselboken blev min räddning

av Eva Edberg

Jag brukar när jag forskar följa mina anor och i många fall deras syskon också från vaggan till graven. Som en del i det arbetet letar jag upp dem i lysnings- och vigselboken, i de fall de gifter sig förstås, och skriver ner allt som står där i mitt släktforskningsprogram. Ibland står bara när de gifter sig, vad de heter och kommer ifrån. Men många gånger står lite mer, till exempel rabblar prästen upp alla skäl till varför de är hinderslösa, ofta också vem som är förmyndare för kvinnan som ska gifta sig och ger sitt godkännande.

Jag har inte tänkt så mycket på detta, men nu har jag haft två fall där dessa uppgifter har hjälpt mig att komma vidare där jag hade fastnat och inte hittat den blivande brudens föräldrar, namn, födelsedatum eller födelseort. Så ta detta som ett tips ifall ni har liknande problem.

Båda fallen är på samma släktgren i min makes släkt i Uppland och i båda fallen råkar det också involvera soldater. Vi kommer att röra oss mellan de tre församlingarna Morkarla, Alunda och Ekeby.

Bild över de tre socknarna. Källa: Lantmäteriets Kartor och orter

Lena Persdotter

Den första nöten att knäcka var Lena Persdotter född 1776 den 7 mars i antingen Alunda eller Morkarla. Det står olika i de olika husförhörslängderna alla i Morkarla, för det var dit hon kom när hon gifte sig med Jan Olofsson i Halvbygda 1811. Han var då änkling sedan sju år med två söner på 12 respektive 10 år. Lena kommer inflyttande från Alunda i samband med giftermålet och det finns varken flyttböcker för Alunda eller Morkarla så här tidigt.

Det första jag gjorde var att kontrollera om det hade fötts någon Lena, Helena eller Magdalena med en far som hette Per i Morkarla eller Alunda vid den aktuella tiden, men det fanns inte tillstymmelse till några sådana. Inte åren runt detta heller. Nu ligger socknarna tätt i den här delen av Uppland så både Stavby, Tuna, Ekeby och Dannemora skulle vara möjliga, men i stället följde jag nu Lena från det hon gifte sig tills hon dog.

Lena visade sig vara en riktig krutgumma. Hon var ju inte purung direkt när hon gifte sig utan hade hunnit bli 35 år och ändå fick hon fyra barn två söner och två döttrar den första 1812 och den sista 1820 då hon hunnit bli 44 år. Alla uppnådde vuxen ålder och inte nog med det den äldsta, min makes anfader Karl, blev 95 år, dottern Kajsa blev 91 år, Jan Petter 84 år och lilla Lena som var yngst blev 73 år. Lena själv blev 86 år. Lena hade dessutom förstås hand om de två sönerna från Jans tidigare äktenskap, hade själv haft kopporna och också förlöst andra kvinnor i Morkarla. Hon var en så kallad jordemor. Hon förlöste bland annat ett av barnbarnen när hon var 68 år.

Hennes man lämnade över gården i Halvbygda på ¼ mantal till sin bror och blev så kallad fördelsman. Det var uttrycket man använde i de här trakterna för en man som satt sig på undantag och skrivit ett kontrakt med gårdens nya ägare som gällde livet ut. I detta fall flyttar de ut på Halvbygda ägor och får en bit jord att bruka och bor i ett torp men har inga dagsverkesplikter som vanliga torpare. I detta fall ärver till och med sonen Karl detta fördelsmanskontrakt. Lena kommer därför att spendera resten av sitt liv först på gården Halvbygda, sedan med sin man på torpet och till sist bor hon med sin son till sin död 1862 på samma ställe. Några syskon eller föräldrar till Lena som kom för att arbeta eller bo hos dem ser jag inte till.

Vigseluppgiften för Lena och Jan. Källa: Arkiv Digital

Nu kom vigselboken till användning

När jag hade kartlagt ättlingarna i flera led både på bredden och på djupet hade det gått flera år och det var dags att söka Lenas anor. Nu gick jag tillbaka till hennes vigseluppgifter och där stod  ”giftoman är som Brodren Bonden Pehr Pehrsson i Forss och Hökhufvuds socken som till giftermålet bifallit”. Jag började genast leta efter Per Persson i Fors. Det fanns vid den här tiden endast en Per Persson i Fors som var bonde och där framgick att han hade fötts i Alunda 1757 den 14 maj och att han dessutom flyttat in från Alunda till Hökhuvud 1787. Han var gift med en kvinna från Stavby och hade två hemmavarande barn 1811. Han dog tyvärr redan 1814.

Generalstabskarta Löddby och Väsby ST = Soldattorp. Källa Lantmäteriets historiska kartor

Soldaterna

Nästa steg var förstås Alundas födelsebok för 1757 och på rätt datum dyker han upp som son till soldaten Petter Lindahl och hans hustru Malin Ersdotter i Löddby. Petter föds 1730 i ett soldattorp i Väsby som son till soldaten Per Ersson Lindberg och Kierstin Mattsdotter. Efter att gått igenom generalmönsterrullorna för båda soldaterna visar det sig att fadern Per Ersson Lindberg är född 1696, tar värvning 1714 och är soldat till sin död 1742. Sista året byter han till soldattorpet i Sydingeösby. Sonen Petter tar värvning 1748 och är pipare i sin tjänst i Löddby. Han utnämns till korpral på ett soldattorp i Hånsta och Ekeby socken 1771. Han är kvar i rullorna till 1785 men sedan inte med längre, vilket är naturligt då han redan varit i tjänst i 37 år vid den tiden. I hans födelseuppgifter framgår att han dör 1801 25 juni. Jag hittar honom i Alundas död- och begravningsbok på det datumer där det står att han dör av huvudvärk 71 år gammal och bor i Löddby.

Uniformer i Uppsala regemente Källa: Wikipedia

Lenas mor

 Ännu en nöt att knäcka. Lenas mor heter Malin Ersdotter och är född 1736 i Alunda. Nu finns det två Malin som föds det året och vars far heter Erik, den ena Erik Mattsson i Gela och den andra Erik Ersson i Foghammar. Båda dessa byar ligger en bra bit från Löddby och Väsby. Dessutom saknas de första månaderna i födelseboken för 1736. Dags att använda faddrarna till Malins barn. När man går igenom hennes och Petters samtliga barns födelseuppgifter dyker hela tiden upp faddrar bara från Löddby och Väsby. Pigan Mareta Ersdotter och pigan Anna Ersdotter förekommer flera gånger båda från Väsby. Jag gick då in på Väsby i den första husförhörslängden som börjar 1752 och där hittar jag dem,  bonden Erik Tomsson och Anna Mattsdotter och deras fyra döttrar Kierstin, Malin, Anna och Mareta.

Kärt barn har många namn

Nu tillbaka till Lena. Jag har ju fått reda på hennes föräldrar och går tillbaka till Alunda och där finns föräldrarna till dottern  Malin född 1776-02-01. Hennes mor heter också Malin så det kan ju vara förklaringen till att hon kallades Lena. Malin är ju svenska för Magdalena. En tvåa kan lätt tas för en trea och en etta för en sjua, när man för över informationen mellan böcker och församlingar.

Namnet Lenas ursprung Källa: Personnamn på Rötters faktabank

Ett mysterium kvarstår dock. Varför föds Lena i Löddby när det kommit en ny soldat dit och Petter Lindahl är korpral i Hånsta i Ekeby. Det är lite sporadiskt med Husförhörslängder i Ekeby och i den som finns på 1780-talet hänvisas till soldater på sid 99, men ett antal sidor i slutet av boken saknas inklusive sid 99. Per Lindahl dyker upp igen i Alunda och Löddby 1886 som avskedade soldaten. Då bor han med två av sina döttrar Anna och Mallena den senare född 1776. samt ny fru född 1750 och tre nya barn födda på 1780-talet. Mallena är överstruken men ingen hänvisning till vart hon har tagit vägen och när. Vi har nu tre varianter på hennes namn, Malin, Mallena och Lena. Alla tre kan härledas från Magdalena se bild ovan. Personnamn på Rötter rekommenderar jag. Från den husförhörslängden som slutar 1792 tills hon dyker upp i Morkarla 1811 återstår att ta reda på var hon har varit.

Stina Jansdotter

Nästa exempel råkar vara Lena Persdotters svärdotter Stina Jansdotter född 1808 den 22 augusti i Rörby och Ekeby socken. Hon är enligt födelse- och dopboken dotter till soldaten Jan Fast och hustru Cajsa Mattsdotter 29 år.

Generalstabskarta Halvbygda och Åby i Morkarla. Källa: Lantmäteriets historiska kartor

Soldaten Jan var lätt att följa. Han råkande vara född i Åby, granngården till Halvbygda i Morkarla 1781. Han arbetar som dräng bland annat i Stavby men tar värvning i Ekeby 1805 och flyttar till soldattorpet i Rörby. Han träffar sin fru i Ekeby och de gifter sig 1806. I vigselboken står att han gifter sig med Anna Mattsdotter från Ekeby by. I husförhörslängden står han som Johan Fasth och att han går ut i krig 1808. I samma bok står hans hustru först som Cajsa Mattsdotter född 1778, men sedan är förnamnet överstruket och ändrat till Anna. I nästa husförhörslängd finns de inte kvar. En annan soldat har tagit över torpet 1810 enligt generalmönsterrullorna. Jan har stupat i kriget, men han har inte skrivits in i död- och begravningsboken.

Soldattorp på Skansen Källa: Wikipedia

Vem är Stinas mor?

Även här har det initialt varit namnförbistring men hon heter uppenbarligen Anna Mattsdotter och är född i Ekeby 1778. Hon finns inte i Rörby i nästa husförhörslängd. Vart tog hon vägen? Det finns två att välja på födda 1778,  Anna Mattsdotter född i Stensunda den 2 februari och Anna Mattsdotter född i Ingvasta 7 februari.

Nu försöker jag ta mig bakåt från Ekeby by. Där hittar jag pigan Anna Mattsdotter född 1778 men inget datum och inte heller när hon flyttade dit. Dessutom saknas husförhörslängd för tiden 1790-1796, just den tid Anna borde ha flyttat hemifrån. Det går alltså inte att koppla vem som är den rätta Anna på det här sättet. Redan tidigare hade jag försökt hitta varifrån dottern Stina flyttade ut från Ekeby till Alunda, men inga flyttlängder där heller.

Generalstabskarta Rörby och Ingvasta soldattorp. Källa: Lantmäteriets historiska kartor

Vigselboken igen

Det är nu vigselboken för Carl Jansson och Stina Jansdotter kommer till pass. De träffas i Klev och  Alunda socken dit båda sökt sig för att arbeta som dräng respektive piga. Det är också där de gifter sig. I deras vigselbok står ” Giftoman Brudens moder Soldaten Carl Sells hustru och Ingvasta i Ekeby. Så äfvensom Brudens förmyndare Härads- Domaren Eric Ersson i samma by och socken. Jippi, Stinas mor har gift om sig. Nu kan jag söka i Ekeby igen och startar med den boken hon har gift sig med Carl Säll och följer dem framåt till hennes död. I samtliga böcker står bara hennes födelseår och inget datum, men i den sista husförhörslängden den där hon dör står hennes datum 7 februari, så nu vet jag att det är Anna från Ingvasta och att hon är dotter till Matts Mattsson och Karin Ersdotter i Ingvasta.  Då kunde jag också hitta henne själv med modern på ett ställe. På det här sättet hittade jag också ett antal halvsyskon till Stina och kunde följa hennes öden i Ekeby innan hon flyttade till Alunda.

 

 

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s