Min spinnsida

av Eva Edberg

Jag bestämde mig att ta reda på hur kvinnorna, som jag fått min kvinnliga arv ifrån, hade varit för att förstå lite av hur jag själv blivit. Jag forskade därför rakt bakåt och hamnade med hjälp av kyrkböckerna på en Margareta 8 generationer tillbaka född någon gång på 1660-talet. Hon var gift med Ambjörn Nilsson, åbo i Snärva i Flistads socken i Skaraborgs län. Nu ska jag berätta lite om de kvinnor som följde.

 

Flistads kyrka
Flistads kyrka

Margareta fick sex barn, tre söner och tre döttrar, födda mellan 1690 och 1704. Den yngste sonen Sven tog över gården, var åbo och rusthållare, så här kommer vi första gången i kontakt med soldater. Det betyder också att de var relativt välbeställda.

Det yngsta barnet, dottern Margareta Ambjörnsdotter är min anmoder. Hon växte upp på Snärva började arbeta som piga, träffade drängen Lars Persson från byn Öja i samma församling. Tycke uppstod och de gifte sig eller kopulerades som de hette i kyrkboken, den 28 december 1726. Margareta fick 30 lod silver i morgongåva, så de kom från hyfsade förhållanden båda två. Morgongåva på den här tiden var en slag änkepension. Mannen förvaltade morgongåvan och om hon blev änka fick hon disponera den. 30 lod silver motsvarade strax under 400 gram.

De nygifta bodde på Finnagården, där de troligen arbetade båda två. Där fick de sina första barn, tvillingarna Margareta, kallad Greta, och Petter. Petter dog dock efter bara en dryg månad. Sonen Pehr föddes fyra år senare och sedan tog Lars över som bonde på Öja Sörgården, som ligger vackert på en höjd med en sluttning betesmarker ner mot sjön Östen.

Margareta födde två flickor Ingrid och Maria på 1730-talet och tills sist 1747 kom en liten sladdunge Jonas, som bara blev 5 år. Greta blev kvar i Öja, gifte sig med sockenskomakaren och fick många barn även tvillingar. De övriga flyttade. Maria Larsdotter, den yngsta flickan, blev min anmoder.

Jag vet inte exakt hur gammal Margareta Ambjörnsdotter blev, men i den senaste husförhörslängden har hon varit med på husförhör 1769, så över 65 blev hon allt. Troligen flyttade Margareta och hennes make till något barn, för de finns inte i Flistads Död- och begravningsbok under många år därefter.

 

Öja Södergården
Öja Södergården

Nu vidare till nästa generation, Maria Larsdotter. Hon jobbar som piga och träffar drängen Ambjörn Johansson, född i grannsocknen Horn. De gifter sig i januari 1759 och även hon får 30 lod silver i morgongåva. De flyttar till Breängen i grannsocknen, Götlunda. Där föds dottern Britta. Ambjörn blir Åbo i Stenatorp i Götlunda socken. Där stannar de till 1767, då Ambjörn bestämmer sig för att ta värvning i Västgöta kavalleriregemente som dragon och de flyttar till Lilla Värings rusthåll under Östergården. Därför får han namnet Österberg.

 

Soldattorp i Lilla Väring
Soldattorp i Lilla Väring

Maria har nu blivit soldathustru, med allt vad det medför i form av att sköta torp, odlingar och en växande barnaskara ibland ensam när maken är på mönstring. De fyra flickorna lyckas bli vuxna men den äldsta sonen dör i rödsot 9 år gammal och den yngsta sonen bara tre år gammal också i rödsot. Rödsot heter dysenteri idag och är en mycket smittsam sjukdom orsakad av en bakterie. Den yttrar sig som en inflammation i tarmarna och kan ge upphov till blod i avföringen därav det gamla namnet. Den var vanlig före 1900-talet.

 

Västgöta kavalleriregementets fana
Västgöta kavalleriregementets fana

Hur gick det då för Marias döttrar. Britta är ut och tjänar piga och blir gravid, gifter sig höggravid, så hon och hennes blivande man får böta i samband med vigseln. De stannar i Lilla Väring. Stina jobbar först i Flistad, men kommer hem för att sedan dra vidare till Stockholm 1780. Maria jobbar i tio år i Horn och kommer hem med en oäkta son för att fortsätta till ytterligare en grannsocken Sveneby. Margareta, min anmoder, ska vi titta lite mer på senare.

 

Västgöta kavalleriregementets uniform
Västgöta kavalleriregementets uniform

Maria stretar på några år efter att sista dottern flyttat hemifrån, men är nog ganska utsliten vid det här laget. Hon dör 1801 i flussfeber, vilket kan ha varit någon form av bröstvärk kanske till och med lungsot. Hon blir alltså 62 år. Dottern Maria flyttar hem i samband med moderns död för att hjälpa sin gamla far, som är pensionerad från det militära. De två sista åren av sitt liv bor han dock ensam. Hans bouppteckning visar att alla fyra döttrarna är gifta och att han efterlämnar bohag värt 30 riksdaler.

Margareta Ambjörnsdotter, som alltså har exakt samma namn som sin mormor, börjar arbeta som piga i den gård som är rusthåll för hennes far, Östergården., när hon är 20 år dvs 1797. Efter bara ett år flyttar hon till en grannförsamling, Hjälstad. I Hjälstad arbetar hon som piga i Sveneby där hon träffar drängen Ola Jonasson. De gifter sig 1799 och får en son Jonas samma år. Ola bestämmer sig för att bli knekt och tar värvning i Skaraborgs regemente i november 1800 och flyttar in på soldattorpet under Per Månsgården i Smedby. Han tilldelas soldatnamnet Smedberg och ska fungera som jägare i det militära.

 

Torpsköld för Skaraborgs regemente
Torpsköld för Skaraborgs regemente

Margareta föder två söner till, men 1807 rycker Ola ut i kriget mot Napoleon. Margaretas yngste son dör i kopporna 1908 och 1909 får Margareta veta att Ola har försvunnit i kriget, antingen stupat eller tagits till fånga. Eftersom en ny soldat ska in på torpet, är det bara för Margareta att flytta. Hon flyttar till torpet Pirum, som hennes svärföräldrar har bott i tills de nyligen avlidit.

Margareta blir gravid, oklart på vilket sätt och av vem. Kanske var det ofrivilligt. Det var nog inte lätt att bo ensam på ett torp med två små pojkar i orostider och inte veta om man är änka eller inte. Dotterns Maria föds i alla fall som oäkta 1810. Till all lycka visar det sig att Ola bara varit fånge i Frankrike och 1811 återkommer han, blesserad, men vid liv. Han får en mycket modest ersättning som plåster på såren.

 

Utdrag ur Generalmösterrulla för Ola Smedberg
Utdrag ur Generalmösterrulla för Ola Smedberg

Nu föds fyra söner till inom äktenskapet, varav en dör som spädbarn. Ola acceptera lilla Maria, som får hans efternamn Smedberg. Ola har kvar sin titel som avskedad extra rotesoldat, eftersom man hade tillsatt ersättare. Familjen strävar vidare. Barnen flyttar hemifrån och Ola dör 1842 efter en längre tids sjukdom. Maria flyttar hem till sin mor och har med sig en oäkta dotter. Margareta dör av slag 1846, 68 år gammal.

Jag har tidigare berättat om Marias vidare öde i Maria Smedberg – änklingens piga. Om hennes döttrar har jag skrivit i Två oäkta systrar och om min mormor Ett långt händelserikt liv. Min mammas story återstår att berätta. Men henne har jag i alla fall 54 års egen erfarenhet och hon berättade så mycket hon visste om sig själv och sin släkt.

Vad kan man då dra för slutsatser av en sådan här forskning av sina kvinnliga släktingar i rakt nedstigande liv. Alla har varit med om att begrava något eller några av sina barn antingen i späd ålder eller senare. De har fått i medeltal 5 barn och det är främst döttrarna som överlevt barnaåren. De har alla kämpat på under de omständigheter de hamnat i och i många fall visat en stor envishet trots en ogästvänlig omgivning. De första generationer verkar ha levt ett hyfsat liv, men när det första oäkta barnet uppstår blir det trassligare och definitivt fattigare. Man kan dock konstatera att de två generationerna före mig har haft det bättre i alla fall under den senare delen av livet. Min egen generation har haft förmånen att få även en bra start och därmed ett gott liv hela vägen.

Nu återstår dels att berätta om mitt eget liv och kanske också ta ett DNA-prov för att se från vilken gren av mänskligheten vi alla kommer. Jag hoppas också kunna lämna över min erfarenhet och släkthistorierna till gagn för min dotter och mina dotterdöttrar.

Annons

2 reaktioner till “Min spinnsida

  1. Fint skrivet om din släkt! Jag fokuserar också på kvinnorna i min släktforskning.
    Noterade att du nämnt Flistad, där min syster bor.

    1. Trevligt att du tyckte om min berättelse. Den första kvinnan i min kvinnolinje kom just från Flistad. Har varit där och tittat på gårdarna och pratat med lokalbefolkningen i byn där de bodde på 1700-talet.

      / Eva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s