Anna Stina Andersdotter och hennes barn

av Kerstin Hermansson

Anna Stina var äldst i en syskonskara av nio barn och född i Götlunda församling 1826 i Västmanland. När hon gifter sig med Erik Ersson i oktober 1846 är hon bara 20 år gammal och redan mamma till en flicka född i augusti samma år. Barnet avlider i bröstplågor i januari året efter. 1848 föds sonen Erik Wilhelm och paret får ytterligare sex barn under åren 1851 – 1862. Familjen bor i Löre by i Glanshammars socken och Erik arbetar som dräng. 1863 lever bara tre av barnen, Erik, Mathilda och August. Erik är då fosterbarn hos sin farmor Anna Lisa Persdotter.

På nyårsdagen 1864 tar Erik med sig sonen Erik och hans kamrat Karl ut på Hjälmaren för att med en släde ta sig över isen till Sickelsjö för att hälsa på sin svärfar. De färdas över en väderbrunn eller vindbrunn, dvs. en vak i isen där varmt vatten från botten eller mellanskiktet snurrar upp till ytan och kyls av. När varmvattenbassängen är tömd kan sen brunnen frysa över. Den tunna isen brister, de ramlar i vattnet och alla tre drunknar. I bouppteckningen efter Erik kan man läsa att skulderna överstiger tillgångarna många gånger om.

I december 1866 gifter Anna Stina om sig med Jan Erik ”Jaen” Andersson född i Södra Järnäs 1817 och samma år flyttar de till Västermo. 4-årige sonen August följer med, men dottern Tilda stannar kvar i Löre som fosterdotter hos sin farmor fram till 1871. I husförhörslängderna i Götlunda från åren 1856 – 1865 hittar man Jaen bland ”lösdrivare” som skomakare.

I Västermo bodde man först i Domarn i Ekebergsmossen, Hjälmsäter. Man hade det väldigt fattigt och Ekebergs rote byggde senare ett hus kallat Hultnäs till familjen eftersom de hade det så eländigt och inte hade någonstans att bo. När Jaen lagade skor fick han ofta fisk och kanske några ören som betalning. Anna Stina och Jan Erik får tre barn tillsammans. Emma 1867 – 1967. Christina 1869 – 1870. Alma Helena 1872 – 1939.

 

Ådersnäppa
Ådersnäppa

Anna Stina var jordemor, klok gumma och ”veterinär”. Hon använde en ådersnäppa att slå åder med och hade en anteckningsbok där hon skrev ner alla sina recept på de mediciner hon använde att bota både människor och djur med. Ådersnäppan finns kvar men tyvärr inte boken med alla recept.

Jan Erik avlider den 2 april 1887 och Anna Stina i mars 1904, hon bor då kvar i Hultnäs tillsammans med dottern Alma och hennes familj. Några bilder på Anna Stina finns tyvärr inte.

Anna Stina fick i sina två äktenskap sammanlagt elva barn, bara fyra levde till vuxen ålder. 1909 avled Tilda 58 år gammal, bodde då i Viby utanför Arboga. Hon var gift, fick inga barn. August arbetade som renhållningsarbetare i Eskilstuna och fick tillsammans med sin hustru Matilda tre barn, avled 1916 54 år gammal. Alma bodde kvar i Hultnäs tillsammans med sin man och deras fem barn. Avled 1939 vid 67 år ålder. Äldst blev dottern Emma som avled fyra veckor innan hon skulle fylla 100 år.

 

Dottern Emma och hennes man Ludvig.
Dottern Emma och hennes man Ludvig

Dottern Emma arbetade först som piga men utbildade sig sedan i Kungsör under ett år till sömmerska. Hon var mycket religiös, gick med i baptistförsamlingen i Västermo och var den första i församlingen att döpa sig i Hjälmaren. Hon var ute i byarna och höll möten och söndagsskola. Emma och maken Ludvig fick två döttrar, Ester och Maria.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s