Maria Smedberg – änklingens piga

av Eva Edberg

Första november 1810 föds en liten flicka i ett torp i Smedby utanför Hjälstad i Västergötland. Torpet heter Pirum och där bor hennes mor Margaretha Ambjörnsdotter med sina två söner Jonas och Anders. Margareta är gift med soldaten Ola Smedberg, som har försvunnit i Napoleonkrigen två år tidigare, och ingen vet om han har stupat eller är tillfångatagen av fransmännen. Det innebär att lilla Maria är ett oäkta barn, trots att modern är gift. Om Margareta varit tillsammans med någon annan frivilligt eller under tvång kan vi bara spekulera i. Det kanske inte var så lätt att bo ensam med två små pojkar i ett litet torp i orostider

 

Ola Smedbergs familj
Ola Smedbergs familj

Det visar sig att Ola varit fånge i Frankrike och kommer hem några år senare till Pirum. Margareta får tillsammans med honom fyra söner, så lilla Maria växer upp med idel halvbröder. Hon får dock Olas efternamn och kommer därför att heta Maria Olofsdotter ibland och Maria Smedberg för det mesta.

Maria börjar jobba som piga först i grannförsamlingen Mo, sedan i Bällefors. I inflyttningslängden för Bällefors står att Maria är ledig till äktenskap, oklanderlig men att hon har fött ett oäkta barn som har dött. I Bällefors arbetar hon på Mockeltorp skattegård ett år, för att sedan flytta hem igen. Vi har nu kommit fram till 1841 och året därpå dör Ola Smedberg. Maria bor kvar med sin mor i Pirum tills denna dör 1846.  Innan dess har Maria fått en oäkta dotter Maria Christina 1844. Hon har fått absolution för sin utomäktenskapliga dotter.

 

Inflyttning till Bällefors
Inflyttning till Bällefors

Jonas Jonsson heter en torpare under Frälsegården Rölsa i Hjälstad. Han är gift och har två döttrar, Kajsa född 1837 och Stina född 1841 med hustru Greta Pehrsdotter. Greta dör dock av Håll och stygn (lunginflammation) 1843 bara 36 år gammal. Jonas står nu ensam i torpet med två små flickor. Han behöver förstås hjälp och det är Maria som ställer upp som piga och hjälper till. Kanske är Jonas far till Marias oäkta barn Christina, som föds 9 månader efter Gretas död. Så behöver ju inte vara fallet, men det är inte otroligt.

Från 1849 blir både Jonas och Maria skrivna på Socknens slut, men troligen bor de kvar i torpet på nåder, för så står det i Jonas bouppteckning. Maria föder en son Carl Johan 1850, som dör efter bara en vecka. Jonas står som fadder till barnet, men erkänner det inte. 1851 får Maria ännu ett oäkta barn, men denna gång erkänner Jonas faderskapet. Dottern heter Matilda och får efternamnet Jonsdotter Smedberg. Jonas döttrar med Greta flyttar hemifrån 1854 respektive 1855.

Jonas dör på vägen hem från Binneberg 15/7 1861. Det blir tydligen en utredning för han begravs inte förrän i januari 1862. Jonas står som inhysemannen och änkemannen i bouppteckningen. Maria står för förteckningen över Jonas bohag i hans bouppteckning.

 

Jonas Jonssons bouppteckning
Jonas Jonssons bouppteckning

Christina flyttar hemifrån 1865 och Mathilda 1871, så nu är Maria ensam kvar och är skriven på socknens slut. Om hon nu bor inhyst hos någon annan eller kvar i torpet framgår inte.  Båda döttrarna hamnar så småningom i Göteborg och bildar familj med varsin bror. Maria fick troligen aldrig träffa något av sina barnbarn, för varken hon eller hennes döttrar hade några pengar att resa för.

Maria dör 1885 av slag 75 år gammal som inhyses piga. Prästen har noterat att Maria har två oäkta barn. Nu kan man undra varför Jonas inte gifte om sig med Maria utan använde henne som piga och bevisligen sängvärmare. Han var ju egentligen utan medel, bodde som inhysning och behövde knappast ta hänsyn till något arv till sina döttrar med Greta. Prästen kanske pressade honom att erkänna ett av sina oäkta barn till slut. Vad vet jag.

Annons

En reaktion till “Maria Smedberg – änklingens piga

  1. Det var så vanligt på den tiden, både bland herrskap och vanligt folk. Det var bara den skillnaden att vanligt folk också hade svårt med uppehället. Svensk lag gav ett visst skydd åt mödrar, som hade blivit gravida under speciella omständigheter. Den lagen upphörde, varefter dessa mödrar blev utan skydd. Vi hade svensk lag i Finland, och dessa frågor behandlades här på samma sätt. Min farmor blev mor till ett oäkta varn i den lilla staden Ekenäs. Hon tog sin hemlighet med sig i graven år 1954. Min far, som var detta oäkta barn ville inte bo i Ekenäs, då alla visste allt om varandra. Min far dog 1981 i Stockholm, men är begraven i Helsingfors. Jag har efter hans död sökt min farfar till dags dato, utan resultat. Vissa indikationer har jag fått genom internet på adressen http://www.familytreedna.com, som jag kan rekommendera för alla som söker släktingar.

    Med vänlig hälsning
    Stig Dahlström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s