Min mormors mor Maria Dorotea Nyström

av Kerstin Hermansson

Maria föddes den 1 januari 1887 i Ekeby, Kungsör, som fjärde barnet av åtta till Per Adolf Nyström och Katarina Albertina Eriksdotter. I januari året innan avled två av de äldre syskonen födda 1883 och 1885. Äldsta barnet Albertina var född 1882, bröderna Karl Oskar 1888, Edvard Sigfrid 1892, Ernst Rikard 1893 och Johan Adolf 1901. Mellan 1903 och 1919 kommer dessa fem syskon och deras mamma att avlida i tuberkulos.

Maria och Axel
Maria och Axel

1902 flyttar Maria hemifrån och börjar arbeta som piga. I april 1906 får hon en dotter, Ragnhild. Pappa är blivande maken hemmansägaren Axel Andersson från Hästhäll i Västermo. Paret gifter sig i augusti 1906 och Maria flyttar då in hos Axel och hans föräldrar som har ett litet jordbruk. 1907 föds andra dottern Agda och 1911 dottern Irma. Axels mamma Karolina avlider i juni 1912 men pappa Anders bor kvar på gården. I december 1912 får paret sin fjärde dotter, Lilly, och 1916 föds Berta. Barnen gick i Tovhulta skola och fick gå genom skogen några kilometer varje dag till och från skolan. Efter skolgången gick de två äldsta och läste och konfirmerades i Västermo kyrka.

Under åren 1905 – 1916 bor i granngården i Hästhäll Ludvig och Emma Larsson med sina döttrar Ester och Maria. Emma håller söndagsskola och där går Ragnhild och Agda. Agda har sedan späd ålder njurproblem och av familjen Larsson får hon ofta fisk som anses vara bra för hennes njurar.

Agda har berättat att trots att Hästhäll låg långt bort från någon större väg kunde det under första världskriget komma personer vandrande från bl.a. Eskilstuna och Kungsör och be om hjälp med mat. I städerna fanns inte så mycket att köpa men på landet var många självförsörjande i jordbruket och kunde dela med sig av både mjölk och ägg.

1918 drabbar spanska sjukan familjen. Pappa Axel avlider den 18 november och Maria står ensam med fem döttrar. Enligt bouppteckningen efter Axel verkar man ha det materiellt sett mycket bra och man har kor, höns och ett får.

I november 1919 flyttar Axels pappa Anders till fattiggården och avlider där i december 1920. Äldsta dottern Ragnhild flyttar och börjar arbeta som piga 1922 och samma år får Maria ytterligare ett barn, sonen Evert, fadern okänd.

Maria som varit frisk förutom mässling som barn började kring nyåret 1921 att hosta och känna sig matt. Hon sökte läkare och fick medicin och kände sig bättre. Vintern 1922/1923 började hon hosta igen. Under sommaren 1923 kände hon sig matt och i augusti fick hon blodiga upphostningar och hostade så mycket på nätterna att hon inte kunde sova. Den 18 augusti sökte hon återigen läkare i Kungsör som remitterade henne till Löt sanatorium i Malmby där hon skrevs in den 19 september. Man konstaterar tuberkulos. Maria får mediciner men blir inte bättre och redan den 31 oktober kl 9 eftermiddag avlider hon.

Morfar Per Adolf Nyström
Morfar Per Adolf Nyström

Hemma i Hästhäll finns de sex barnen. Ragnhild har flyttat hem igen och kanske får de hjälp av morfar Per Adolf som är den enda levande nära släktingen och hans hushållerska Malin. Enligt församlingsboken bor man kvar i huset i över ett år men i november 1924 splittras familjen. De två äldsta börjar arbeta som pigor, Ragnhild i Kungsör och Agda i Öja. De fyra yngsta barnen placeras ut i familjer i Västermo.

Syskonen kommer hela livet att hålla kontakt med varandra och åtminstone en gång om året träffas man tillsammans med sina barn och barnbarn.

Agda och Ester
Agda och Ester

Agda Andersson är min mormor och Ester Larsson från grannfamiljen i Hästhäll är min farmor!

Annons

3 reaktioner till “Min mormors mor Maria Dorotea Nyström

  1. Det är bara knappt 100 år sedan detta hände. Vi vanliga människor fick klara sig så gott det gick. Känner en djup sympati med människorna i berättelsen. Av mina släktingar på mödernet dog många i tbc, såväl barn som vuxna. Vi hade i Finland utöver denna knapphet och farsoter i form av sjukdomar även farsoten krig, där 10 tusentals människor dog. Varför måste det vara så?

  2. Jag bodde i Tovhulta några månader under 1953 då min pappa jobbade på ett sågverk i närheten. Jag och min familj bodde i ett litet hus som hörde till ett större ställe i Tovhulta. Det enda jag vet är att husmor på gården hette Berta. Finns det någon som kan hjälpa mej?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s