Mor Annas liv

av Kerstin Lindström

Anna Bergvall
Anna Bergvall

Min mormor Anna Maria Bergvall föddes 1872 i Stora Finndalen, Almunge församling, Uppsala län. Hon var tvilling med brodern Ture Joel, som tyvärr dog endast 3 månader gammal. Hon hade två äldre bröder, Carl född 1866 och Artur född 1869. Jag har aldrig träffat min mormor för hon dog när jag var 2 år gammal. Den här berättelsen kommer bland annat från min mamma, från övrig släkt, brev, gamla Faringe-bor och naturligtvis kyrkböckerna.

Per Gustaf och Sofia Bergvall
Per Gustaf och Sofia Bergvall

Annas mor hette Sofia Thuresson, född 1834 i Bladåker, Uppsala län. Fadern hette Gustaf Bergvall, född 1828 i Stora Finndalen. Han var brukare/arrendator till gården. 1874 flyttade familjen till gården Ytternäs i Ununge församling och bodde där i 7 år. De flyttade sedan tillbaka till Almunge och till frälsetorpet vid Lilla Finndalen. Annas bröder flyttade 1895 till Tveta församling, Södermanlands län för att söka jobb. Carl fick jobb på järnvägen, senare blev han stationsmästare vid Tvetabergs station, men avled 1906 i hjärnblödning. Broder Artur fick jobb som banvaktare vid Almnäs järnvägsstation, men flyttade vidare till Östertälje. 1929 var han tillbaka till Tveta/Almnäs där han avled 1974. Enligt husförhörsboken och utflyttningslängden flyttade Anna till Uppsala 1886, men hon finns inte i Uppsalas inflyttningslängd för år 1886.

När hon flyttade till Tveta församling 1901 stod det att hon flyttade från Almunge. I Tveta jobbade hon som piga på Tvetabergs säteri hos Carl Oskar Rydberg. Hon började sällskapa med Fritjof Andersson som var banvaktare vid Turinge station. De flyttade sedan tillsammans till Almnäs järnvägsstation, banvaktsstugan, där Fritjof började som banvaktare. 1902 gifte sig Anna och Fritjof i Tveta och flyttade 1903 till Hedvigsberg i Mariefred. 1904 var ett tragiskt år för Anna.  I maj drunknade Fritjof och hon blev änka. Hon var då gravid.  I december samma år födde hon en son, Karl Johan, som dog efter 3 dagar. Vilken tragedi att mista både man och barn samma år! Hon fortsatte att jobba som piga i Tveta tills hon 1907 flyttade tillbaka till Almunge, då till Kvarnhill, där hennes mor och far nu bodde. Torpet var på 1 rum och kök med sovloft och jordkällare. Hon träffade där en ny man vid namn Otto Wilhelm Johansson, född 1873 i Bladåkers församling och han jobbade som snickare. Han blev min morfar. Han hade 9 syskon och var nummer 7 i syskonskaran.

Mormor och morfar (enda kortet jag har på honom) och Sofia Bergvall med dottern Märta i knät, 1912 framför torpet
Mormor och morfar (enda kortet jag har på honom) och Sofia Bergvall med dottern Märta i knät, 1912 framför torpet

1908 dör Annas far Per Gustaf, 81 år av ålderdom. I mars 1909 gifter sig Anna och Otto i Almunge kyrka och i augusti födde Anna ett dödfött gossebarn. 1911 födde hon en dotter som fick heta Märta, 1913 en dotter Margareta, 1915 fick hon ytterligare ett dödfött barn, en flicka. 1917 föddes min mamma, Frida och då var Anna 45 år.  1918 dör Annas mor Sofia.

Min mammas konfirmation, mormor och katten Mattias 1931
Min mammas konfirmation, mormor och katten Mattias 1931

1922 dog även Annas andra man Otto, 50 år gammal. Dödsorsak; kräfta i magen. Nu var hon ensam med 3 minderåriga barn. Hon försörjde sig på att hjälpa grannarna, framförallt bönderna med diverse göromål, såsom tvätt och matlagning.  Hon var en duktig kokerska. Och Anna var godheten själv, snäll och beundrad, därför fick hon namnet mor Anna.  Hon var så gästvänlig. Det var alltid trevligt att stanna vid torpet och få en kopp kaffe och en pratstund. Grannarna var väldigt snälla och hjälpte henne med tyngre jobb.  Varje morgon var hon uppe tidigt och tände i spisen så det var varmt och gott när flickorna vaknade, gjorde i ordning matsäck (smörgås och mjölk) som de skulle ha med till skolan. Sen begav sig flickorna till Haglunds skola dit det var 2-3 km att gå.

Mormor och döttrarna (min mamma med spetskrage)
Mormor och döttrarna (min mamma med spetskrage)

Döttrarna Märta och Margareta jobbade som pigor i Faringe några år innan de flyttade till Uppsala 1929 respektive 1931. Min mamma Frida träffade min pappa Birger i Faringe runt 1932. 1938 flyttade hon till Stockholm och jobbade som piga och sömmerska. Sedan flyttade de tillsammans till Hammarbyhöjden 1942, 1 rum o matrum med litet kök och badrum. Dom gifte sig 1943 och fick min bror, Leif, 1943 och min syster Birgitta 1946. Jag föddes 1948 och 1950 flyttade vi till en modern nybyggd 3-rumslägenhet i Kärrtorp.  I december skulle mormor Anna komma till oss i Kärrtorp. Hon hade det jobbigt med andningen sen ett antal år tillbaka. Vi bodde 3 trappor upp utan hiss. Luciadagen fick hon åka in till Serafimerlasarettet där hon avled. Hon var då 78 år gammal. Dödsorsaken var hjärtmuskelinflammation och högt blodtryck. Hon och morfar Otto ligger begravda i Almunge kyrka.

Torpet i Faringe där min mormor bodde och min mor föddes har funnits i släkten ända tills för 5 år sedan, då den såldes. Vi har haft det som ett sommarparadis. Mina föräldrar, mina syskon och jag har varit där varje sommarlov sen jag var bebis. Det har varit mitt andra hem. Ett underbart omodernt torp bland bondgårdar där kor betar runt husknuten. Varje sommar besöker vi Faringe och hälsar på vänner vi har kvar där. Det finns massor med härliga, roliga barndomsminnen plus att min mamma, mormor och mormors mor bott där. Tänk om väggarna kunde tala i torpet……

Så här ser torpet i Faringe ut idag.
Så här ser torpet i Faringe ut idag.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s