Vem var min farfar

av Kerstin Lindström

När jag var i tonåren fick jag reda på att min farfar inte var min biologiska farfar. Farmor Ester Ståhl pratade aldrig om detta. Det gjorde inte min pappa heller. Sista året farmor levde, hon avled 1963, frågade pappa vem som var hans far, och då svarade farmor att det var en militär från Linköping, men angav inget namn. Men det var liksom ett tomrum på pappas släkt. Ingen visste något, bara gissningar vem farmor hade träffat.

Farmor Ester Ståhl
Farmor Ester Ståhl

Anledningen till att jag började släktforska var att jag ville ta reda på vem som var min pappas far.

Min pappa, Birger Ståhl, föddes i Oscars församling i Stockholm 15 oktober 1916. I födelseboken stod det Fader okänd. Farmor var då 21 år gammal och arbetade som tjänarinna i familjer i Stockholm. I februari 1917 lämnade farmor sin lille son, min pappa, endast 3 månader gammal, till sina mor- och farföräldrar, Matilda Ståhl och Oskar Ståhl, som var dragon i Solvalla i Faringe, Uppsala län. Båda var då 56 respektive 59 år. Det var ganska tufft att ta hand om ett spädbarn i den åldern.  De bodde i ett litet dragontorp som hette Liljeberg.

Pappa hade det väldigt bra hos sin mormor och morfar. Han älskade morfar och var med honom överallt.  Pappa växte upp i Faringe, gick 6 år i skola där och flyttade sedan till Stockholm 1937.

Min pappa Birger Ståhl
Min pappa Birger Ståhl

I februari 2012 var jag på Stockholms stadsarkiv och forskade. Där fick jag hjälp med att söka i domstolsböckerna.  Jag sökte bland familjerättsmål för åren 1916-1920. I domstolsboken för 1919 hittade jag farmors namn. Hon hade lämnat in en stämningsansökan till hovslageriarbetaren Carl Liljegren. Han erkände då faderskapet. Det var en obeskrivlig känsla att få ett namn på min farfar. Ett lyckorus!!  Så nu var det bara att sätta igång och forska på farfar. Var kom han ifrån? Vem var han osv?

Carl Liljegren föddes 1891 i Landeryds församling, Östergötland. Hans far, torparen Adolf Fredrik Liljegren föddes 1859 i Björsäter och hans mor Hilda Matilda Andersson föddes 1863. De gifte sig 1889. Carl fick 6 syskon och han var andra barnet i syskonskaran.

Han arbetade som ladugårdskarl och dräng vid olika gårdar, bland annat Edsberga , Norrberga och Skogs gård. 1911, 20 år gammal, flyttade han till Stockholm, Oscars församling. Åren 1912-1917 var han anställd vid Livregementets dragoner, blev korpral och sedan furir. Det ska också nämnas att farmors bror Valder var på samma regemente som Carl och att farmor arbetade som tjänarinna inom militären några år, förmodligen träffade hon Carl där.

Carl i uniform
Carl i uniform

Carl gifter sig 1918 med Lydia Charlotta Lind från Hållingstorp i Östergötland. De flyttar tillsammans till Hantverkargatan i Stockholm. Carl arbetar då som förare vid Ridhuset på Djurgården 1 år och senare vid Hofslageribolaget på Upplandsgatan. Efter det startar han en egen hovslagerirörelse, men den går inte så bra. 1919 föds en son, Georg och 1921 en dotter, Judit. Han köper en ponny av en kusin och gör uppköp och säljer potatis, fisk och diverse livsmedel fram till 1925.

Vigselbevis
Vigselbevis

1925 föder hustrun Lydia ett dödfött gossebarn på Södra BB. Hon avlider i samband med förlossningen. Carl blir nu ensam med två små barn, säljer sin häst och är arbetslös fram till våren 1926. Då flyttar Anna Liljegren, en syssling till Carl, från Landeryd till Hantverkargatan. Hon ska hjälpa honom med barnen och hushållssysslor. De fattar tycke för varandra. Sommaren 1926 far de till hennes hemförsamling Yxnarum i Östergötland på semester. Carl älskar sin Anna, men hans svartsjuka tar sig andra former. Anna försöker dra sig undan hans sällskap och vill inte återvända till Stockholm. Carl blir då desperat och skadar Anna genom att skära henne i halsen med en pennkniv. Själv försöker han ta sitt eget liv genom att dränka sig i en damm, men misslyckas. Anna överlever och emigrerar till Amerika 1927.

Farfar Carl med hustru Lydia och barnen Georg och Judit
Farfar Carl med hustru Lydia och barnen Georg och Judit

Polisen griper honom och han sätts under rannsakning på fängelset i Norrköping. Han blir anklagad för mordförsök, men häradsrätten lindrar domslutet till misshandel, på grund av hans situation som nybliven änkling med två små barn att ta hand om. Han blir intagen på Straffängelset i Mariestad på tre år, men friges efter två år. Barnen blir placerade hos släktingar, dottern blir kvar i Stockholm och sonen flyttar till Carls syster i Fröjerum, Östergötland.

Carl bor kvar i Stockholm till 1930 då han flyttar till Linköping och arbetar som hovslagare på Hals Hofslageri. Han avlider 1960, 68 år gammal, och ligger begravd i Linköping tillsammans med Sigrid Person, okänd för oss. Han var väldigt lik min pappa. Det var tråkigt att vi inte fick lära känna honom.

Diplom
Diplom

Varför jag vet allt detta om Carl är att jag beställt kopior från Vadstena på hela domslutet och samtliga förhör, 58 sidor. Jag har även fått kopior på kort, anteckningsbok, diplom och vigselbevis från hans barnbarn i Åtvidaberg, som jag nu har tagit kontakt med. Jag och mina syskon var på en släktresa i somras till Östergötland. Vi träffade då en av mina kusiner och kusinbarn. Den andra kusinen hade avlidit året innan, men vi träffade hans fru som jag brevväxlar med nu. Det känns som man känt varandra hela livet. Vi har även två kusiner i Linköping, men de har inte hört av sig. Kusinen visste väldigt lite om sin farfar, men jag hade tagit fram släktträd på farfars släkt som de fick.

Tänk att min pappa hade två halvsyskon som han inte visste om. Vi har alltid sagt att pappa var enda barnet. Pappas bror, Georg, flyttade till Stockholm efter militärtjänsten och arbetade som målare och avled 1998. Tänk att de aldrig fick träffas.

Farfars grav
Farfars grav
Annons

19 reaktioner till “Vem var min farfar

 1. Mitt namn är Stig Dahlström. Jag är 68 år. Jag har under 30 år sökt efter min fars far, dock utan att lyckas. Min far hette Erik Johan Bengt Dahlström, född 5.1.1917 i Finland, Ekenäs. Min far dog 2.1.1982 i Stockholm, men är begraven i Helsingfors. Hans mor hette Aurora Matilda Dahlström,född 19.1.1881 i Ingå. Hon arbetade på Pojovikens Klädesfabrik i 40 år. Hon gifte sig 30.12.1932 med forkarlen Gustaf Alfred Gustafsson.

  Jag har inte kompetens för släktforskning, men jag har försökt så gott det varit möjligt. Kyrkböckerna i Ekenäs är felaktiga, så jag har inte fått hjälp där. För några år sedan gick jag med i http://www.familytreedna.com i Houston, Texas. Jag har fått en släkting i Linköping, vars äldsta kända förfader var en soldat från Kumla, som fick soldatnamnet Per Kummelman född år 1748. Den andra släktingen var Frode Davidsen från Oslo, som inte har velat ge mig uppgifter om sin släkt.

  Om jag kunde få er hjälp, och en lösning på detta problem skulle jag bli mycket glad.

  Med vänlig hälsning
  Stig Dahlström

  1. Hej Stig,

   jag ska titta på detta med en gång,och återkommer till dig om en stund.

   Varma hälsningar
   Marianne Jonasson

  2. Hej Stig,

   då har jag titta på detta. I Finland är det 100 års gräns, så man kan inte via Internet forska på någon som är född efter 1913. Men detta kan variera lite från kommun till kommun. Däremot kan du besöka landsarkiven i landet, och där få information. Men det lättaste är att skriva ett mail till dem, eller ringa. De är mycket tillmötesgående och trevliga.

   Det finns tre sidor som är mycket användbara när man släktforskar i Finland.

   Genealogiska Samfundet i Finland.http://www.genealogia.fi/indexse.html
   Digitala arkivet http://digi.narc.fi/digi/?lang=sv_SE
   Genealogiska Samfundet i Finland, Historieböcker http://hiski.genealogia.fi/hiski

   För att kunna följa Aurora Matilda Dahlström som är född 1881 i Ingå måste du se hennes födelsenotis och sedan följa henne framåt i tiden. Jag har titta på Ingå församling, och tyvärr finns det inte några födelseböcker eller husförhörs längder för de åren, de slutar några år tidigare. Och det är inte vanligt.

   Detta gör att du måste ta kontakt med landsarkivet i Tavastehus, eller Riksarkivet i Helsingfors, där samtliga kyrkoböcker finns på microkort. Då kan du följa hennes väg, och även din fars far.

   Men du också göra det på plats i Finland, och då börja med Ingå församling för att sedan gå vidare.
   Det finns även en sida där många av de som släktforskar i Finland lagt in sin släkt som heter: geni.com
   Men då bör du vara försiktig, detta är inte förstahands eller andrahands källor.

   För att ta kontakt med Tavastehus landsarkiv som har information om Ingå församling är e-posten: index@narc.fi

   Gå gärna in på våra länktips, så kan du få mer information om de länkar som finns i Finland.
   Om något är oklart, eller du vill fråga mer så hör gärna av dig igen. Vi hjälper dig mer än gärna med detta.

   Vänliga hälsningar
   Marianne Jonasson

   1. Hej igen Stig,

    ursäkta jag gav dig fel information här på vår hemsida angående länkar.
    Du går in på
    Kurser och sedan till Släktforskning Finland, där finns de länkar jag hänvisade till.

    Vänliga hälsning
    Marianne Jonasson

   2. Hej,

    Det lyckades med Bromarv. Fick ett mejl, där kanslisten skriver att sjökaptenen Otto Wilhelm Johansson, f 16.10.1861 i Dragsfjäd och hustru Johanna Wilhelmina Grönlund, f 23.6.1868 i Bromarv bodde i byn Skata i Bromarv. De utflyttade 2.12.1900 till Ekenäs jämte 3 barn.

    Med vänlig hälsning

    Stig Dahlström

    Lähettäjä: ”Svenska Släktakademien” [mailto:comment-reply@wordpress.com] Lähetetty: 22. tammikuuta 2014 21:14 Vastaanottaja: stig.dahlstrom@welho.com Aihe: [Ny kommentar] Vem var min farfar

    dibjde commented: ”Hej igen Stig, ursäkta jag gav dig fel information här på vår hemsida angående länkar. Du går in på Kurser och sedan till Släktforskning Finland, där finns de länkar jag hänvisade till. Vänliga hälsning Marianne Jonasson”

   3. Tack för ditt brev. Alla de institutioner du föreslår, har jag kontaktat, utan resultat. Min farmor arbetade i 40 år på Pojovikens Klädesfabrik, d.v.s från år 1908 framåt. Pojovikens Klädesfabrik Ab gick i konkurs i slutet av 1950-talet. Det finns ett arkiv i Hyvinge, som har delar av de företagsdokument, som gjorts, men inga personalförteckningar. De har inte digitaliserat dessa uppgifter, så ifall man vill veta något om administrationen, skall man åka till museet i staden. Men jag vet inte om det ger mig annat än kuriositeter. Däremot har Svenska Litteratursällskapet i Helsingfors ett fotoalbum av personalen. Men fast jag kan se vissa likheter i utseenden, är det ändå inget att lita på.
    Jag hade läst att min farmor var intresserad av missionsverksamhet, och kunde konstatera att Missionskyrkan var på motsatt sida av vägen. De hade en predikant från Värmland, som råkade heta Dahlström. Undersökte litet om honom, och ringde bl.a. hans son, som inget visste om släkten. Så jag kom ingen vart med det.
    Jag har en bok, som handlar om det andra klädesfabriken i Ekenäs d.v.s Ekenäs Klädesfabrik Ab. Författaren Helmer Barman, har samma tillnamn, som en av mina släktingar. Talade med honom och konstaterade att det är svårt att få uppgifter om människor i början av 1900-talet, då de flesta som deltar i släktföreningar inte har så djupa rötter i staden.
    Summa summarum, jag börjar nog litet att ge upp med denna forskning, då jag inte kommer någon vart.

    Med vänlig hälsning
    Stig Dahlström
    .

   4. Hej Stig,

    jag ska titta på detta, och återkommer till dig under kvällen eller imorgon.

    Hälsningar
    Marianne Jonasson

   5. Hej, då har jag titta lite på detta.
    En liten fråga, när du varit inne på Svenska litteratursällskapets hemsida, under vilken rubrik har du sökt. Det finns en hel del fotografier där under olika teman.

    Det är så att Finland har inte samma öppenhet som Sverige, och då särskilt på Internet. Så jag tror nog att du måste åka till Finland föratt ta del av dokumenten. Men självklart tycker jag du ska kontakt med Hyvinge kommun och prata med dem eller mejla. http://www.hyvinkaa.fi/

    Hälsningar
    Marianne Jonasson

   6. Beträffande Pojovikens material, måste man tyvärr konatatera att en del av materialet förstördes i en brand. Talade i telefon med Hyvinge, men av materialet tror jag att jag inte finner sådant jag kunde ha nytta av. Arkivarien jag talade med lovade hålla mitt ärende i minnet, och meddela ifall något kommer fram.

    Mvh, Stig Dahlström

   7. Tack för dina mejl. Ringde idag till Svenska Litteratursällskapet, och talade med Marika Rosenström, som sköter fotona. Hon lovade hjälpa mig, genom att sända skannade bilder av fotona. Det kan dröja ett tag, då arkivet har problem med mögel, och därför fört över alla foton till andra utrymmen. Jag berättade min historia för henne, och hon sade att hon skulle se om hon kan hjälpa mig på något sätt. Hoppas det skulle ge mig något jag hade hjälp av.

    Mvh, Stig Dahlström

   8. Hej, då jag tycker att jag får goda responser av er, skulle jag vilja hämta wtt nytt element till sökprocessen.
    Jag köpte boken ”Lumpen” eller en historik om Ekenäs Klädesfabrik Ab, skriven av Helmer Barman. Den är mycket intressant, då den beskriver i synnerhet kvinnornas situation i arbetslivet i början av 1900-talet. Talade med denna Helmer om Pojovikens Klädesfabrik Ab, och nämnde att Barman ingår i mitt släktträd, och att vi kan vara släkt.
    Jag fick ett litet aggressivt svar av honom, där han genast framhåller att han inte är släkt med varken min far eller, mor? Dessutom säger han att Barman med rötter i Ekenäs kan uteslutas. Men nu är det ju så att jag har bara Barman från Ingå, som han sade att de med säkerhet är släkt. Alltså fattas något i hans släktutredning eller så döljer han något för mig. Jag tänkte att då Helmer var så väl insatt i Ekenäs Klädesfabrik Ab, kan Pojovikens Klädesfabrik inte ha varit helt obekant för honom.
    Hans far eller farfar kan ha varit min farfar. Motivet till att min farmor inte någonsin berättade för min far vem hans far var, skulle kanske kunna stöda tanken på att min farmor inte kunde yppa någon person från fabriken med rädsla för sin anställning.
    Säg mig, vad tycker ni om antagandet?

    Med vänliga hälsningar
    Stig Dahlström

 2. Hejsan!
  Tyckte det var mycket intressant att läsa detta inlägget och så skönt det borde kännas och få reda på hur allt ligger till. Vet själv hur det känns att undra över någon i släkten, hur personen ser ut osv..

  Tänkte om du kanske har något tips, min pappa och även min farmor är döda, gick bort samma år. Efter detta fick vi reda på att våran farfar adopterade pappa när han träffade våran farmor. Och nu försöker vi se om det finns något sätt att ta reda på vem våran ”riktiga” farfar är. Stockholms statsarkiv har jag varit i kontakt med men fick bara höra att fadern var okänd och något i stil med att de måste gå 75 år..

  Vi har som sagt inga uppgifter kring personen förutom att han fanns i Stockholm.

  Något tips på hur man kan gå vidare??

  Med vänlig hälsning Emma

 3. Hej på er alla,
  Då man söker en person, som i mitt fall är min farfar, kan man i 9 av 10 fall utgå från att man inget hittar. Hos http://www.familytreedna.com har jag möjligen hittat en släkt, där jag antar att min farfar var av den släkten. Släkten hade emigrerat till USA i början av 1900-talet. Jag kontaktade Tavastehus länsarkiv, och lyckades få en mycket duktig forskare, som sade att farfar var en i släkten. Så länge jag inte har blivit överbevisad om att den person jag pekat ut som min farfar inte är det, får han sitt namn i mitt släktträd. Ingen av de nulevande i släkten har förkastat min utvalda.

  Man borde börja med sina släktingar på mödernet, men av många systrars barn har jag bara en levande, som bor i Stockholm. Hon vet inget om saken. Sedan träffade jag min fars flickvän från år 1936 i Helsingfors. Hon hade sällskapat i smyg med min far, då hennes far ansåg att min far var utan framtid och förhållandet upphörde. Hon hade träffat en svensk sjöman i Ekenäs, gifte sig med honom, och flyttade till västkusten av Sverige. Min far var 8 år i militärtjänst, och måste ha fått ett trauma av den oupphörliga spänning om man kunde överleva även följande dag.

  Då min farmor inte tyckte om min mor, föreslog hon till min far att betala för barnet min mor bar (jag). Min far sade att han hade upplevt känslan av att vara ett ”oäkta” barn, och ville inte att hans barn skulle vara tvunget att att få genomgå detsamma.
  Min son hade ett mycket gott förhållande till min far, och frågade honom en gång var min farfar är begraven. Min far visste inte namnet, men han svarade till min son att farfar är begraven i ett land långt borta. Det var den enda gången han sade något om sin far.

  Med vänlig hälsning
  Stig

 4. Hej Kerstin!
  Vad roligt att läsa din historia och vad kul att du fått svar på en gammal gåta. Vi är släkt på långt håll, dragonen Oscar Ståhl var min farmorsfarbror och jag har hört många historier om honom och andra i Faringe. Om du hör av dig till mig, kan vi utbyta anor, jag har Oscars anor utforskade ner till början av 1600-talet i vissa fall.
  Hälsningar, Susanne Åkerfeldt

  1. Susanne

   Vad roligt att du hittade gemensam anfader med en av våra medlemmar. Jag har mailat Kerstin din kommentar så att ni kan få kontakt.

   Eva Edberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s