Johan och Ida

av Kerstin Hermansson

Johan och Ida Larsson var min mammas farföräldrar. Båda var födda 1863. Johan i Glanshammar som nummer två av fyra syskon. Vid 18 års ålder flyttar han hemifrån och arbetar som dräng, dels i Axberg och senare i Ödeby och det är troligen där han träffar Ida.

Ida föddes i Örebro som yngst av sju syskon, fyra halv- och två helsyskon. Bara två av syskonen levde till vuxen ålder. Under några år hittar vi familjen bland ”husvilla” i Örebro. Mamman avled i juni och pappan i december 1870, Ida var då bara sju år gammal och fick flytta till arbets- och barnuppfostringsanstalten Arbetshuset i Örebro. Från 16 års ålder arbetar hon som piga i Ödeby, Ytterjärna och Glanshammar.

Johan och Ida gifter sig 1885 men redan 1884 fick de sonen Sven. 1886 föddes sonen Sven Johan som vid knappt två års ålder avlider, dödsorsaken är ”maginflammation till följd av förtärd vitrinolja”. Under de följande 20 åren föds ytterligare nio barn. De fick också ta hand om två barnbarn.

Här i Godalshagen bodde familjen
Här i Godalshagen bodde familjen

Familjen bodde i Säterbo församling från 1901 och fram till 1946. Först bodde man i Godalshagen och senare i Bullertorp. De hade ett par kor och flera höns, det fanns trädgårds- och potatisland. Till huset hörde en äng som gav hö till korna. Johan arbetade på sågen och gick i skogen och högg. Ida var hemma och skötte om alla barnen. De hade inte så mycket pengar så när de äldre barnen började arbeta kunde de tillsammans till jul köpa en ny vaxduk till bordet eller något annat de tyckte kunde behövas till hemmet.

Under sommaren var det min mammas uppgift att hämta posten på varvet i Hjälmare Docka och sedan cykla med den ett par kilometer hem till farfar och farmor varje dag, måndag till lördag. Det var inte alltid så roligt eftersom hon hellre ville leka.

I juli 1946 avled Johan och bara drygt ett halvår senare Ida.

Johan och Ida tillsammans med tre av sina barn och ett barnbarn (min mamma) 1935.
Johan och Ida tillsammans med tre av sina barn och ett barnbarn (min mamma) 1935.

Så här gick det för barnen:

Sven (1884 – 1960) flyttade till Solna, gifte sig med Elin Hübinette 1916 och de fick samma år sonen Artur. Sven arbetade som spårvagnsförare från 1911 och fram till pensioneringen 1947. Sonen Artur avled 1950.

Gottfrid (1888 – 1955) arbetade på Bultfabriken i Hallstahammar. Gift 1911 med Jenny Flink. De fick två döttrar. Gottfrid var en duktig cyklist och deltog i cykeltävlingar. Kallades för Kolsva-Lasse.

Ester (1890 – 1965) flyttade till Stockholm, fick där dottern Astrid 1911. Astrid växte upp hos sina morföräldrar. Ester fick senare elva barn tillsammans med Karl Andersson. De bodde först i Arboga men flyttade sedan till Köping.

Verner (1892 – 1954) bodde i Arboga och arbetade på Electro Scandia (senare ASEA/ABB), fick en yrkesskada och blev förlamad i båda benen. Gift med Ella. De fick inga barn.

Ida (1894 – 1948) bodde hemma hos far och mor hela livet tillsammans med sin dotter Alice. Hennes högra arm var förlamad efter en polioinfektion och arbetade därför inte utanför hemmet. Hon skötte om sina föräldrar.

Elin (1896 – 1945) flyttade till Stockholm, gift med Konrad Johansson som arbetade på Dagens Nyheter. Elin avled redan 1945. De hade inga barn.

Min morfar David i unga år.
Min morfar David i unga år.

David (1900 – 1955) var min morfar. David arbetade i skogen och på trämassefabriken i Hjälmare Docka. Var inkallad i militärtjänst under hela andra världskriget, var i Karlskoga och Karlsborg. Gift 1933 med Agda. De fick en dotter.

Bror (1903 – 1996) arbetade som svetsare, först i Arboga men flyttade 1946 till Västerås. Var liksom sin bror inkallad i militärtjänst under hela kriget. Var gift två gånger. Hade inga barn.

Signe (1906 – 1982) flyttade till Stockholm och gifte sig med Fritiof Engdahl. Blev änka 1946. Gifte inte om sig och fick inga barn.

Stina (1908 – 2000) flyttade till Katrineholm och gifte sig 1930 med Harry Jidling. De fick en son.

Annons

2 reaktioner till “Johan och Ida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s