Sockenstämmoprotokoll, en intressant källa

Utdrag ur Sockenstämmoprotokoll Hemsjö socken, Älvsborgs län KI:1 (1787-1854)
Utdrag ur Sockenstämmoprotokoll Hemsjö socken, Älvsborgs län KI:1 (1787-1854)

För många församlingar finns sockenstämmoprotokoll bevarade och också tillgängliga via SVAR eller Arkiv Digital. I dessa finns uppgifter om sockenstämmans medlemmar, utnämning av rotemän, kyrkvärdar, klockare, skollärare och hantverkare. De skulle också bygga broar och vägar, sköta fattigvården och osedlighetsfrågor och lösa tvister i församlingen för att avlasta rättsväsendet. Efter 1862 tog kommunerna över de flesta av dessa frågor, medan de kyrkliga sköttes kyrkostämman. Då får man i stället söka i kommunarkiven respektive kyrkostämmoarkiven.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s