Drunknade av våda vid segling – Hur man kan hitta uppgifter i Google

av Tom Rimbrant

Den 15 juli 1906 kapsejsar en segelbåt i Kalmar sund utanför Oskarshamn. Sju personeromkommer i vågorna.

De omkomna är:

  • Telefonisten  Ester Maria Pettersson  27 år
  • Skeppsvarvsarbetaren  Karl Fredrik Karlsson 48 år
  • Hans döttrar Elin 13 år och Ebba 8 år
  • Anna Ottilia Nilsson 40 år
  • Hennes dotter Ebba  8 år och son Folke 3 år

Den enda överlevande är kvartersmannen Johan Emil Valdemar, gift med Anna Ottilia.

I död och begravningsboken används uttrycket ” drunkning af våda vid segling” vilket betyder olyckshändelse. Under ” särskilda anteckningar ” står att polisundersökning begärs hos kronolänsman J Malmborg. Han anländer till olycksplatsen den 18 juli och konstaterar att en olycka skett och från hans sida finns inget hinder för begravning av kropparna.

Jag kollar med landsarkivet i Vadstena om det finns någon utförligare rapport om händelsen. Det har det kanske gjort, men allt är gallrat. Någon tidning borde väl ha skrivit om olyckan.

Jag beger mig till KB. I tidningsarkivet kan man fritextsöka digitalt, men även via mikrofilm. Jag provar först digitalt och skriver in relevanta sökord. Det blir ingen träff. Då återstår bara mikrofilm. Jag hinner gå igenom två tidningar när en tjänsteman dyker upp. Jag har hittills varit ensam i läsesalen. Vi hälsar och jag berättar vad jag söker.

Fick du ingen träff i datorn är nog det du söker inte inscannat, har du googlat? -Va nä..  Han skriver in mina sökord på Google och får träff direkt. Vi hamnar i USA, hos California Digital Newspaper Collection. Där finns nyheter från Sverige inscannade. Händelsen står i en norsk tidning som heter Vestkusten, Frisinnat Veckoblad för svenskar på Stilla havskusten.

Vestkusten, svensk tidning i San Francisco

Under rubriken Sverige nytt, Kalmar län står att läsa:

Svår olycka. Den 15 juli på kvällen inträffade en svår olycka vid Saltvik. På morgonen hade sju personer, boende i Saltvik, begivit sig i en större odäckad segelbåt till Oskarshamn för att besökaen mindre industriutställning, som der afhålles. De voro kvartersmannen Valdemar (efternamn) med hustru och två barn, samt timmermannen C F Karlsson med två döttrar. Hemfärden anträddes vid half 9-tiden på kvällen, och då medföljde en bekant, fröken Ester Pettersson från Oskarshamn.

Då man kommit till Saltviksfjärden, kom en häftig kastby båten att kantra, båten sjunk genast, dragande med sig alla de ombordvarande med undantag af Valdemar. En tioårig dotter till timmermannen Karlsson hade lyckats klänga sig upp i masten, men då äfen denna försvann under vattenytan, drogs äfen den lilla flickan med.

Kvartersmannen Valdemars nödrop hördes af folk på ett i Saltviksfjärden liggande fartyg och derifrån utsattes genast en båt. I denna upptogs Valdemar, som då var mycket medtagen efter att ha simmat omkring ¼ timme. På kvällen börjades draggning efter de drunknade och till måndag morgon hade man anträffat alla liken. Såväl i Oskarshamn som i Saltvik har den svåra drunkningsolyckan väckt djup sorg.

Vestkusten, 6 september 1906

Vill du ha artikeln, frågar den vänlige tjänstemannen på KB. Ja gärna. Jag skriver in min e-postadress i datorn, men någon sorts spärr är inlagd så det går inte att vidarebefodra. Då tar han upp sin mobiltelefon, fotograferar av skärmen och skickar hem till mig. Tack KB.

Timmermannen Karl Fredrik Karlsson var bror till min frus farfars mor Mathilda Karlsdotter.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s