En sotares tragiska död

av Tom Rimbrant

Bakgrund

Min mormor Anna Gustava född 1880 i Uppsala har två bröder, Axel Ferdinand född 1864 i Stockholm och Karl Gustav Bernhard född 1876 i Uppsala. Fadern är sotaren Anders Gustav Andersson född 1843 i Stockholm, modern Anna Håkansdotter född 1842 i Karlstad.

Föräldrarna gifter sig i Stockholm i juli 1875 och flyttar till Uppsala i oktober samma år men lyckan blir kortvarig. Först dör Anders Gustav 1884 och tre år senare modern Anna. Den äldsta sonen Axel flyttar vid den här tiden tillbaks till Stockholm. Kvar är två föräldrarlösa barn, 7 och 11 år gamla.

De placeras hos ett barnlöst par, Axel Loden som också är sotare från Stockholm och hansfru Anna Maria Olsdotter. Paret skiljer sig 1894 och Anna Maria blir då ensam med barnen. 1895 flyttar även Karl Gustav Bernhard till Stockholm, där han jobbar som sotarlärling.

I Hedvig Eleonora församling i Stockholm stannar Karl Gustav till 1899, sedan går flyttlasset till Karlskrona. Efter 6 år dör Karl Gustav, men inte i Karlskrona. Drunknad i Motala Ström står det i dödboken, och begravd den 17 september i Norrköpings Borgs församling. Ingen uppgift om dödsdagen. Attest skickas till Karlskrona.

Efter så oklar död måste det ju finnas en polisutredning. Jag begär fram den från Vadstena landsarkiv (Vala). Efter en tid kommer svaret: Vi kan inte finna någon polisutredning efter att ha gått igenom 7 volymer i Norrköpings poliskammare.

Förväxling nummer 1

Av någon anledning går jag in och tittar i Sveriges dödbok 1901- 2013, och där finns det två Karl Gustav Bernhard f 1876-07-25 i Uppsala, den ene död i september 1905, den andre död 7 aug 1901. Jag anar en förväxling, men vill ändå kolla uppgifterna, och tar kontakt med Sveriges släktforskarförbund. De är bussiga och kollar. Det är SCB:s avskrift av dödböcker för Karlskrona stad, i form av tilläggsblad under året 1901, vilket skickats in med diarienummer 5854 någon gång 1903. Jag får en kopia av originalet.

 

Dokument från Sveriges Släktforskarförbund

Namn och födelse stämmer, men här är dödsorsaken självmord, ”kastar sig för tåget den7 aug 1901”. Till höger står det Hessleby, som är en församling i Småland. I deras dödbok finns en Karl Andersson från Karlskrona som begått självmord i Mariannelund och begravts i stillhet.

Död- och begravningsbok Karlskrona

Förväxling nr 2

 Nu är jag rätt säker på att den Karl Gustav Bernhard som ” kastar sig för tåget” inte är min mormors bror. Kollar ändå med Vala om det finns någon polisutredning för självmordet i Mariannelund. Här behöver de inte leta länge, svar kommer med vändande post.

Död- och begravningsböcker för Hässleby

Av kronolänsman Agelins utredning är den döde en kringvandrande sotare från Karlskrona Karl Andersson född den 9 mars 1857 och tidigare dömd till 6 mån straffarbete för tidelagsbrott år 1890. Nu är det bara så att någon sådan Karl Andersson inte finns i Karlskrona, men väl i Värmland. Med samma namn, födelsedatum och straffregister. Så vem kastar sig för tåget?

Död- och begravningsböcker för Glava

Polisprotokollet

Nu har det gått ett halvt år sen jag bad Vala leta efter polisrapporten angående drunkningen i Motala ström, och frågar om de möjligen kan tänka sig att leta på något annat ställe än Norrköpings poliskammare. Och tänka sig det kan de. Polisrapporten ligger i länsstyrelsens arkiv. Hurra.

Polisprotokoll hållet vid polisundersökning vid Ektorp i Berga socken den 1 september 1905

Av detta framgår att man den 1 september funnit en död man i 30-årsåldern i ett gruvhål ca 1,5 km från Motala ström. Den döde saknade byxor och skor, men polismannen som skötte utredningen erinrade sig att man hade hittat klädespersedlar vi Motala ström 14 dagar tidigare, vilket visade sig vara ett par byxor, ett par skor och en hatt. Där fanns uppgifter som gjorde att den döde kunde identifieras som sotargesällen Karl Gustav Bernhard Andersson från Karlskrona och också att han arbetade för sotarmästare Liljegren i Norrköping. Eftersom inga skador kunde upptäckas på den döde, antog man att det rörde sig om självmord. Denna gång var det rätt person och gåtan har fått sin lösning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s