Moder okänd – Jenny Berg 1865-1929

av Tom Rimbrant

Jag hittade för några år sedan en kartong med gamla bilder från vår släkt, som jag inte visste så mycket om. Utifrån en bild började jag sedan forska på personen ifråga. En av dessa bilder föreställde Jenny, som föddes med både fader och moder okänd, vilket var en nöt att knäcka, men det gick.

Så här stod det i födelseboken:

Barnets namn: Jenny

Föräldrar: okände, modern 25 år

Hemvist: Brunnsgatan 23

Barnmorska: fru Borin

Födelsedatum: 22 oktober 1865

Döpt: 23 oktober av Burg

Faddrar: Ej några närvarande, barnmorskan

Det var ingen riktigt bra start på livet, särskilt som Jenny visar sig ha både en mor och en far, som dessutom är förmögen.

Jenny Berg
Jenny Berg

Den 24 oktober bär det av till barnhemmet enligt anteckningarna: ” Till inlösen uti Allmänna Barnhuset emot erläggande af 300 kronor anmäles späda barnet Jenny”. Det betyder att modern inte ammade sitt barn, förmodligen för att få vara anonym. Om kvinnan ammade sitt barn var hjälpen gratis. Som jag ska visa fanns det nog en anledning för föräldrarna att ligga lite lågt en tid.

I februari 1866 flyttas Jenny från barnhemmet till torparparet Norberg på Wermdö som fosterbarn. I december 1872 står: ” Flyttad till Winhandlaren Anselm Berg, Ö. Beridarebarngatan 2 i Clara församling”. Här har vi fadern, men vem är modern? Varför flyttas Jenny till sin far? Upphör de barnavårdande myndigheternas skyldighet när barnet fyller sju år, eller är det Anselm som vill ha hem sin dotter?

För att hitta modern började jag med hennes hemvist, Brunnsgatan 23, för att se om det fanns några kvinnor födda 1840. Det fanns en, men det visade sig vara en återvändsgränd. Däremot bodde barnmorskan fru Borin på adressen. Jag trodde det var en tillfällighet, men när jag bläddrade vidare i Jennys födelsebok fann jag från oktober-december inte mindre än fem ”okända” kvinnor till som fru Borin förlöst, alla med adress Brunnsgatan 23. Här kunde barnen både födas och döpas, och mödrarna kanske vila ut en tid.

Nu började jag se om det kunde finnas någon kvinna i Anselms närhet född 1840. I husförhörsboken 1866, bodde en Mamsell Clara Svensson född det året hos Anselm. Födelseplatsen var ej angiven. Den hittade jag dock i mantalsregistret, Staden Inre (Gamla stan). Hon var dotter till vinskänken Eduard Svensson och hans hustru Viveka Christina. Det fanns två döttrar till i familjen, varav den ene är Anselms fru Laura.

Nu backar vi bandet till 1859 på Slottsbacken 6, där familjen Svensson bor. Det här året dör Eduard Svensson och in flyttar en ung kypare, Anselm Berg. 1862 gifter han sig med Laura och 1863 föds deras dotter Alexandra. I december 1864 dör även Clara och Lauras mor, Viveka. Hon gravsätts i januari 1865, och nu är det nio månader till Jenny föds. Den 25 november (Jenny är nu 1 mån) flyttar familjen Berg från Gamla stan till hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg. Clara flyttar också samma dag men står inte tillsammans med Bergs i utflyttningsboken. Jag tror hon kommer från Brunnsgatan 23.

Nu begär jag ut Claras bouppteckning på stadsarkivet. Så här står det: ”att Clara Viveka Edvardina Svensson, ogift, avlidit den 2 december 1927 och enligt intyg såsom arvinge efterlämnat dottern Jenny Berg, myndig. ”

Det finns två saker till att berätta. När Jenny flyttar hem till Anselm i december 1872, är det ca 11 månader till min morfar Arvid föds. En ny kvinna har korsat Anselms väg, pigan Christina Sofia Andersson. Hon föder tvillingar, och priset på barnhemmet har höjts till 400 kr/ barn. 800kr blir kanske för mycket att punga ut med, så Christina ammar ett barn, och därmed är hennes identitet röjd.

I Anselms stora familj bor också en ung man, Carl Axel. Han står som: yngling/lärling i mantalsuppgifterna, men när Jenny flyttar in blir han fosterson och Jenny får titeln fosterdotter.

När Anselm dör 1921 skriver Emil Norlander, revymakare, journalist och författare, en minnestext i Stockholmstidningen den 29 april. Jag bifogar den. Kopian är inte den bästa, men om ni förstorar den går det ganska bra att läsa.

 

Anselm, munskänk
Anselm, munskänk

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s