Gustava Albertina Westerling

av Tom Rimbrant

Den 28 juli 1805 gifter sig vindragaren Olof Westerling med jungfrun Amalia Wigert i Adolf Fredriks församling. De får två barn Gustava född 13 december 1813 och Wilhelm född 6 april 1817. Den 2 augusti 1824 händer den stora katastrofen, Olof dör i lungsot.

I samma församling bor en från Finland inflyttad arbetskarl, Carl Berg med sin son Carl Johan född 14 augusti 1823. Carls trolovade fästekvinna A L Granström dör när Carl Johan bara är 3 år 1826..

Carl 32 år och Amalia 42 år hittar på något vis varandra och flyttar ihop och har med sig sina respektive barn. Året är 1828. Året därpå skrivs Gustava i stället hos en vän till Carl, fältväbel Gustav Adolf Berg och hans hustru på Kungsholmen. Varför kan man ju undra?

Någonting har hänt i juni 1828, som knappast Amalia hade tänkt sig när hon flyttade ihop med Carl. Gustava är gravid, 15 år gammal. Den 12 februari 1829 föder Gustava en son som får samma namn som fältväbeln, Gustav Adolf. I dopboken står han med sin hustru som ”frånvarande faddrar ”. Den som närvarar vid dopet är Gustavas mamma Amalia.

 

Gustavas son Anselm
Gustavas son Anselm

Carl Berg tar på sig faderskapet. Han och Gustava får sedan totalt sju barn tillsammans. De flesta oäkta. De gifter sig sent i livet. Amalia bor kvar med dotter, svärson och barnbarn ända till sin död 1837. Antagligen hjälper hon sin unga dotter med barnen. Man måste beundra henne att hon ställer upp efter den besvikelse hon måste ha känt. Hon måste i alla fall ha accepterat situationen.

Carl Berg som sedermera blir plånboksmakare, dör 1862 och efterlämnar både husgeråd, kläder och pengar. När Gustava dör 1870, upprättar en av hennes döttrar ett ”fattigbevis ”, och där framgår att ingen kvarlåtenskap efterlämnas. Troligen behövde hon använda dessa kvarlåtenskaper under sitt återstående liv.

Gustava är min morfars farmor.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s