Den tysta pigan

av Tom Rimbrant

Kerstin Gunnarsson med döttrarna Emma och Karin
Kerstin Gunnarsson med döttrarna Emma och Karin

Här sitter hon, min farmors syster Kerstin Gunnarsson omgiven av sina döttrar, Emma bakom och Karin i fin vit klänning och armbandsur. Karin bor inte med sin mamma och syster. Hon är sen fyraårs-åldern fosterbarn hos Gustav Arvid Häll och hans hustru Alma Sofia Larsson samt deras dotter Elsa som är sex år äldre än Karin.

Men vi tar det från början. Kerstin är född 1875 i Mora med två bröder och fyra systrar. Bröderna blev kvar i Dalarna, en syster for till Amerika och tre systrar flyttade till Stockholm, där alla började jobba på bryggeri. Kerstin har också varit i Stockholm, 1896 och fött en son Oskar Bernhard på Stockholms barnbördshus. Hon är fortfarande skriven i Mora, så det troliga är att hon säsongarbetade i Stockholm, alternativt att hon bara åkt till Stockholm för att föda. När Oskar bara är sex månader dör han i ”slag” i en liten ort i Västmanland som heter Wästra Munga, i folkmun ”Bonnmunga”. Han begravs i Romfartuna kyrka den 14 augusti 1896. Dödsattest skickas till Mora. Jag har bett Uppsala Landsarkiv att söka den, men den går inte att finna.

Vad var det som fick Kerstin att åka hit utan att meddela prästen hemma? Den utflyttning som finns noterad är först Thortuna (överstruket) sen Fläckebo, dit hon anländer 1 nov 1896. Åker hon hem till Dalarna efter pojkens död för att meddela sin utflyttning, vet hon inte riktigt vart hon ska flytta eller är det prästen som skriver fel? Kan man skriva till prästen i hemförsamlingen och meddela att man ämnar stanna kvar på den nya orten?

Här föder Kerstin dottern Emma den 17 juli 1902, men vem pappan är berättar hon inte

Kerstin jobbar som piga på ett antal gårdar i Västmanland, där hon flyttar varje höst. Efter Fläckebo flyttar hon till Bred, Haraker, Skedevi , Sevalla och Tillberga. Här föder Kerstin dottern Emma den 17 juli 1902, men vem pappan är berättar hon inte. Kerstin avverkar två orter till som piga, Hubbo och Dingtuna innan hon bestämmer sig för att lämna arbetet som piga bakom sig. Hon flyttar till Västerås och försörjer sig som tvätterska. Året är 1905.

Här gör vi ett litet uppehåll med Kerstin och fortsätter med Karins fosterpappa G A Häll. Han är född i Lindesberg 1875 som oäkta son. Han jobbar som dräng på ett antal gårdar i stort sett samma område som Kerstin fast innan hon kom dit, Badelunda, Kungsåra, Haraker och Thortuna. År 1893 flyttar Häll till Stockholm och börjar en millitär utbildning på Göta Lifgarde. Han är färdig i oktober 1896 och flyttar till Barkarö, som ligger utanför Västerås. Det är alltså fullt möjligt att han träffade Kerstin i Stockholm sommaren 1895.

I Barkarö jobbar han på en gård, och på granngården bor Alma Sofia Larsson. Tycke uppstår tydligen, och på hösten 1897 flyttar Häll till Romfartuna. Året efter kommer Alma, och de gifter sig 18 december 1898. Deras enda dotter föds 25 mars 1901, och kort därefter flyttar de till Eskilstuna, för att 1904 flytta vidare till Västerås. Hälls finns alltså i Västerås när Kerstin och Emma flyttar dit.

Den 30 aug 1907 föder Kerstin dottern Karin, också med en okänd fader

Tillbaka till Kerstin. Den 30 aug 1907 föder Kerstin dottern Karin, också med en okänd fader. Kerstin stretar väl på med tvätteriet, men att som ensamstående mor försörja sig själv och två barn blir nog i längden ohållbart. Familjen Häll flyttar i februari 1911, och med sig tar de nu sin fosterdotter Karin, Kerstins dotter. Häll arbetar som poliskonstapel och får korta jobb på ett antal arbetsplatser för att slutligen hamna i Täby där Karin konfirmeras 1921, och det är i samband med det som jag tror att kortet ovan är taget.

Den 19 juni 1927 dör Emma i tuberkulos endast 25 år gammal. Karin lämnar sin fosterfamilj i Täby 1928 och flyttar hem till Kerstin i Västerås. Cirkeln är sluten, mor och dotter är återförenade. Karin jobbar bland annat som hembiträde hos en familj Pettersson, där frun avlider och herr Pettersson erbjuder Karin äktenskap. Karin accepterar. Pettersson dör emellertid 1955 och Karin blir änka. De har inte fått några barn men Petterson har en son i sitt tidigare äktenskap, som i sin tur har två barn varav jag har hittat ett. Karin blev ”plastfarmor” till Petterssons barnbarn, som verifierat att kortet ovan föreställer Karin i vit klänning. Det finns en gren till nämligen Elsas, Karins fostersyster, barn och barnbarn. De har berättat om Karin som en mycket godhjärtad och varm människa. När Elsa till exempel skulle hälsa på sina barn i både Karlstad och Borlänge var Karin alltid med.

Kan G A Häll vara far till någon av Kerstins barn?

Nu till den stora frågan. Kan G A Häll vara far till någon av Kerstins barn? Möjligen Oscar Bernhard. Emma föds ju när Kerstin är piga Tillberga, och där det finns pigor finns det ju också drängar. Dessutom är ju Häll gift när båda flickorna föds. Ett sista försök att hitta fäderna var domstolsböckernas familjerätt för Tillberga och Västerås, men Kerstin har inte stämt sina älskare. Jag hittade ett ganska lustigt uttryck, som återkom lite då och då när jag gick igenom stämningslistorna, ansökan om ” åtskillnad till säng och säte”.  Det måste väl idag betyda skilsmässa. I bouppteckningarna efter Hälls, nämns inte Karin heller. Den gemensamma punkten Romfartuna, kan ju bara vara en ren tillfällighet.

G A Häll står som fader vid Karins konfirmation, men jag tror ändå inte att han är Karins biologiska fader. Kerstins och Gustavs vägar korsas ju en än gång (Västerås), så i tid och rum är det ju fullt möjligt. Men Gustav är ju gift då och har barn med Alma. ” Faderns (moderns) namn och yrke” står som rubrik i konfirmationsboken,  och av 17 konfirmander är det endast 1 moder som står antecknad och hon är änka. Karin har då varit hos familjen Häll i tio år, så även om Gustav inte är biologisk far, ser jag det som fullt naturligt att han skriver sitt namn i kolumnen.

Kerstin dör den 17 jan 1944 och hon har i alla fall sörjt för att klara en kall vinter. I bouppteckning är porslin, kokkärl, gasolkök, trasmattor, strykjärn och en tältsäng värderat till 12 kronor. Men hon har ved för 10 kronor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s