Emma Maria Gunnarsson

av Tom Rimbrant

Emma Maria Gunnarsson var min farmor, född i Garsås i Dalarna 1884. År 1900, bara 16 år gammal börjar hon jobba på ammunitionsfabriken i Karlsborg. Ett tungt fabriksarbete. Där träffar hon artillerikonstapel Oskar Fritiof Lindqvist, som hon förlovar sig med.

Emma och Oskar
Emma och Oskar

I juni 1905 blir hon gravid och slutar i december samma år sin anställning och återvänder hem till Dalarna. I mars 1906 föds min oäkta faster Elsa Linnea. Elsas far Oskar Fritiof, kommer till Garsås i maj, men flyttar därifrån i oktober. Det fungerade nog inte så bra att bo ihop. Det är förmodligen sista gången Elsa ser sin far. Här bryts förmodligen också förlovningen mellan föräldrarna. 1921 ”erkänner sig min farfar vara Elsas fader”. Varför dröjer han så länge med det? Det troliga är att Oskar Fritiof fram till Elsa fyllt 15 år, betalat underhåll för sin dotter. Jag har hittat ett kvitto på en postanvisning som farmor har sparat. Avsändare är Oskar Fritiof, och beloppet 8 kr. Kanske är det ett månads- eller kvartalsunderhåll för Elsa.

Postanvisningskvitto
Postanvisningskvitto

Farmor lämnar lilla Elsa i Garsås i dec 1907 och far till Stockholm och börjar jobba på ett bryggeri. Där träffar hon ölutkörarbiträdet Jon Karlsson från Rättvik, min farfar. De får tre barn tillsammans. I juni 1909 flyttar även Elsa till Stockholm. Ett vykort från Münchenbryggeriet skickat till min farmor i Garsås fångade min uppmärksamhet. Kanske var det här farmor och farfar jobbade. Det står bara en ”hälsning från oss alla” på baksidan, kanske barndomsvänner.

Vykort från vänner på bryggeriet
Vykort från vänner på bryggeriet

Tänk om det finns några personalliggare eller dylikt kvar från den tiden. Ett besök på stadsmuseet gav svar. Centrum för näringslivshistoria ruvar på arkiven, men kan inte öppna dem utan tillstånd från ägaren, i det här fallet Carlsberg. Vill man ha hjälp att datera en gammal ölflaska går det bra, men att titta i arkiven, kan inte vem som helst få göra särskilt inte löneuppgifter. När jag besvärade mig över det svaret skulle de kontakta sin jurist. Vi pratar om löneuppgifter som är över 100 gamla, så inga svenska sekretessregler är tillämpbara. Varför har man kvar ett arkiv om ingen ändå får titta i dem? Det bästa vore väl om stadsarkivet fick ta över.

Jag har i alla fall nått en viss framgång med historiska kartor hos Lantmäteriet i Gävle, men det tar vi en annan gång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s